فهرست مطالب
برق کشی ساختمان و تجهیزات برق ساختمان از جمله موارد و کالایی قلمداد شده که سازندگان باید اطلاعات کافی را در این رابطه داشته باشند. در تاسیسات برق ساختمان ملزومات گسترده وجود دارد، این شناخت برای سازنده کمی مشکل است. فهم از کیفیت، برند، حجم مورد استفاده، هزینه اجراء باعث افزایش سوددهی می شود.
برق کشی ساختمان و تجهیزات برق ساختمان
بطور کلی تجهیزات برق ساختمان جهت برق کشی ساختمان در چند دسته کلی تقسیم می گردد. در ادامه با ذکر این دسته ها، به زیر شاخه ها و برآورد قیمتی آنها برای سازندگان می پردازیم. تجهیزات ذکر شده با توجه به تقدم در مرحله نصب تاسیسات برق ساختمان گفته شده، که شامل مواردی همچون:
-
- انواع لوله خم سرد و گرم برق و اتصالات آن؛
-
-
- انواع تابلو برق؛
-
- انواع تجهزیات درون تابلو برق؛
-
- انواع سیم و کابل؛
-
- انواع اتصالات سیم و کابل و تابلو؛
-
- جعبه تقسیم و انواع جعبه فیوز مینیاتوری؛
-
- قوطی کلید و پریز و فریم هالوژن؛
-
- انواع سیستم حفاظتی؛
-
- انواع سیستم شبکه، مخابرات و آنتن؛
-
- انواع سیستم اطفاء حریق؛
-
- انواع سیستم خانه هوشمند؛
-
- کلید و پریز؛
-
- آیفون تصویری؛
-
- جک درب بازکن؛
-
- ژنراتور؛
-
- سیستم ارتینگ؛
-
- آسانسور و تجهیزات آن؛
در ابتدا باید نقشه ای طراحی نمود که ورودی و خروجی ها، محل نصب تجهیزات برق ساختمان، منطقه عبوری، نوع تقسیم، استفاده از چه نوع تجهیزات و… مشخص گردد. طراحی نقشه توسط و پیاده سازی آن توسط مهندس برق با تجربه بالا برای سازندگان باید اهمیت بالایی داشته باشد. مطلوب آنکه عضو سازمان نظام مهندسی نیز باشد.
مراحل تجهیزات برق ساختمان جهت برق کشی ساختمان:
مراحل استفاده از تجهیزات برق ساختمان و نحوه برق کشی ساختمان را بطور تیتر وار بیان نموده و توضیح اجمالی را در رابطه با آن را بیان خواهیم کرد.
مرحله 1 لوله برق
جهت انجام برق کشی ساختمان ابتدا باید از روی نقشه، زیر ساخت تاسیسات برق ساختمان را فراهم کنیم. تمامی نقاطی قرار است تجهیزات بطور توکار نصب گردد و نقاطی که قرار است سیم و کابل ها عبور کنند باید مشخص گردد. سپس حفاظت و پوشش برای عبور تجهیزات برق را در این نقاط فراهم سازیم. این اولین گام در سیم کشی است.
از این مرحله تحت عنوان ایجاد معبر و یا کانال کشی برق نیز یاد می نمایند. اصلی ترین و مهم ترین کالایی که این مهم را محقق می کند؛ لوله برق در انواع مختلف نیز می باشد. لوله های برقی که مسیرشان طبق نقشه مشخص شده، در محل کنده شده نصب می گردد. در واقع وظیفه اصلی آن عبور و حفاظت از سیم و کابل عبوری است.
انواع لوله برق و اتصالات:
-
- لوله برق خم سرد upvc (نسوز)
-
- لوله برق خم گرم pvc (نسوز)
-
- لوله برق پلی آمید (پلاستیکی)
-
- لوله پلی اتیلن
-
- لوله گالوانیزه سرد
-
- لوله گالوانیزه گرم
-
- لوله خرطومی نسوز
-
- لوله خرطومی پلاستیکی (معمولی)
-
- لوله خرطومی فلکسی (فلکسیبل) روکشدار
-
- لوله خرطومی فلکسی (فلکسیبل) بدون روکش
-
- لوله خرطومی نسوز تابلویی
-
- اتصالات: زانویی pvc پلاستیکی و فلزی (کوتاه، بلند، عصایی)
-
- اتصالات: بوشن و براس پلاستیکی و فلزی
-
- چسب pvc
-
- قوطی کلید و پریز
لوله و اتصالات پی وی سی pvc بطور معمول، بصورت توکار درون گچ دیوار، کف سازه قرار می گیرند. و مقاوم در برابر حرارت و اشتعال نیز می باشند. همچنین استفاده و نصب این نوع لوله به عنوان تجهیزات برق ساختمان جهت سیم کشی برق ساختمان اجباری می باشد.
لوله های گالوانیزه در دو نوع گرم و سرد مناسب برای نقاطی که احتیاج به نصب روکار است می باشد. همچنین در محیط های فرسایشی همچون پارکینگ ها، موتورخانه و کانال آسانسور بیشترین استفاده را دارند.
لوله خرطومی نسوز و معمولی نیز درون واحدها و جهت نصب در سقف کاذب یا دیواره ها استفاده می گردند. استفاده از این نوع لوله در طبقات و کف ممنوع است. همچنین خرطومی فلکسی فلزی یا فلکسیبل جهت مناطق روکار نصب می گردند. و اقلب برای عبور سیم و کابل های شبکه و تصویر استفاده می شود.
لوله های برق به عنوان بخشی از تجهیزات برق ساختمان، تحت عنوان رگ های تاسیسات و برق کشی ساختمان شناخته می شود!
مرحله 2 تابلو برق
تابلو برق جعبه ای بوده که برای حفاظت از تجهیزات و کلیدهای حفاظتی ساختمانی و صنعتی بطور روکار و توکار مورد استفاده قرار می گیرد. تابلو های برقی در دو نوع فلزی گالوانیزه و پلاستیکی یا پلی کربنات تولید می شوند. تابلو برقها در ابعاد مختلف طراحی شده و بعضا نمونه های ضد آب ip و … را پوشش می دهند.
تابلو برق توکار و روکار که بخشی از تجهیزات برق ساختمان بوده، به عنوان قلب (heart) در برق کشی ساختمان شناخته می شود. تابلو اصلی و ورودی همانند قلب خون را بطور منظم به رگها پمپاژ می نماید. در واقع رگ حکم لوله پلیکا برقی را داشته و خون جاری همانند سیم و کابل نیز می باشد.
طبق استاندارد برق توانیر تابلو برق ورودی در هر سازه باید بصورت توکار و طبق ضوابط اداره برق نصب گردند. اداره برق با نظارت بر این بخش کنترهای خود را در این تابلو ها تعبیه می نمایند. همچنین سایر تجهیزات درونی مانند کلیدهای حفاظتی که توسط سازندگان خریداری شده، باید مورد تائید اداره برق قرار گیرد.
از تابلو برق ها در نقاط مختلفی از ساختمان استفاده می شود. بطور مثال در طبقات جهت تقسیم سیم و کابل و تقویت جریان الکتریکی استفاده می گردد. مکان دیگری که بیشترین استفاده را دارد. درون محفظه تاسیساتی آسانسور نیز می باشد. سایر مناطق مورد استفاده این نوع از تجهیزات برق ساختمان شامل:
- نصب در موتورخانه و اتاق تاسیسات؛
- نصب در ورودی سیستم مخابرات؛
- نصب در سیستم امنیتی و حفاظتی؛
- نصب در سیستم اطفاء حریق؛
- نصب در سیستم خانه هوشمند؛
- نصب در سیستم شبکه و آنتن مرکزی؛
- نصب در سیستم گرمایشی و سرمایشی
در سیستم شبکه برق ساختمان تابلو برقهایی مخصوص محیط مربوط و روکار تحت بارش باران طراحی شده که به آن تابلو ip دار نیز می گویند!
مرحله 3 تجهیزات تابلو
کلیه قطعات که درون تابلو برق نصب می گردد؛ به عنوان تجهیزات درونی تابلو شناخته می شود. این قطعات دارای طیف گسترده ای بوده که شناخت و استفاده از آن بسته به نوع سازه شناخت بالایی را می طلبد. این تجهیزات با توجه به نوع سازه، میزان برق مصرفی سازه در نقشه برق کشی ساختمان درج می گردد.
پس از طراحی تجهیزات روی نقشه، قطعات را انتخاب و طبق نقشه به یکدیگر متصل می نمائیم. این ملزومات در دو نوع مکانیکی و الکتریکی تقسیم می گردند. وظیفه اصلی تجهیز و اتصال آنها، حفظ کنترل نوسانات، توزیع و تفکیک جداگانه، حفظ ایمنی، نشانگر میزان مصرف، نصب کنترل اداره برق، کنترل مجزا تاسیسات و… می باشد.
تجهیزات الکتریکی و اصلی که در انواع مختلف تابلوهای برقی نصب می گردد؛ شامل:
-
- کلید مینیاتوری تک فاز؛
-
- کلید مینیاتوری سه فاز؛
-
- ترانس اندازه گیری جریان؛
-
- ترانس اندازه گیری ولتاژ؛
-
- کنتاکتور
-
- رله
-
- تایمر
-
- پی ال سی مدار
-
- چراغ سیگنال و هشدار
-
- چراغ باز بودن جریان
-
- کنتور اداره برق؛
-
- کلید دیمر؛
-
- استابلایزر
تجهیزات مکانیکی و اتصالاتی که در تابلو برق نصب می گردد؛ شامل:
-
- نگهدارنده سیم و کابل؛
-
- شینه مسی و آلومینیومی؛
-
- ترمینال پلیمری، سرامیکی و ریلی؛
-
- انواع ریل کلید حفاظتی؛
-
- کابلشو مسی، آلومینیومی و بیمتال؛
-
- سرسیم و کانکتور؛
تجهیزات مرسوم در تابلو برق صنعتی و فشار قوی شامل:
-
- کلید اتوماتیک؛
-
- کلید مینیاتوری؛
-
- محافظ جان؛
-
- کنتاکتور؛
-
- کلید محافظ حرارتی؛
-
- بی متال؛
-
- پوش باتن؛
-
- کلیدهای هوایی؛
-
- رله کنترل فاز؛
-
- رله و تایمینگ زمتنی؛
-
- رله پی ال سی کنرل مدار(PLC)؛
-
- اینورتر DC به AC و AC به DC؛
-
- استارتر سافت؛
-
- انواع سنسور متصل به PLC؛
-
- انواع چراغ همچون چراغ سیگنال؛
در تابلو برق دو نمونه مدار تعبیه شده. مدار قدرت شامل اتصالاتی همچون کنتاکتور، کابلشو و... که جریان الکتریسیته را از شبکه طراحی شده به مصرف کننده انتقال می دهد. مدار بعدی، مدار فرمان نام دارد که وظیفه قطع و وصل کنتاکتور و کنترل عملکرد مصرف را دارا می باشد.
مرحله 4 سیم و کابل
سیم و کابل بخش اصلی در برقکشی ساختمان به حساب می آید. همچنین بخش عمده ای از قیمت تجهیزات برق ساختمان به این نوع کالای برقی اختصاص دارد. سیم و کابل دارای انواع مختلفی بوده که در سیستم مختلف بکار گرفته می شود. طیف گسترده در تنوع سیم و کابلها از نظر نوع استفاده و سایز بسیار زیاد است.
در واقع سیم کشی برق ساختمان، مهم ترین بخش اجرای برقکاری ساختمان و سازه بحساب می آید. زیرا از سیم و کابل در تاسیسات ساختمانی تحت عنوان رگهای سیستم یاد می نمایند. که جهت انتقال خون و یا همان جریان الکتریسته به سایر بخش ها کمک می نماید. در ادامه انواع مختلف این کالا را بررسی خواهیم کرد.
انواع سیم و کابل در برق کشی ساختمان
سیم و کابلها بسته به نوع سیستم، سازه، محیط نصب، میزان جریان عبوری، تعداد تجهیزات مورد استفاده، مشخص می گردد. همچنین متراژ آن با توجه به فاصله منبع تا مصرف تعیین گردیده، و در صورت افت جریان نیاز به تقویت جریان نیز می باشد. در ادامه سیم و کابل را با توجه به سیستم تاسیسات تقسیم می نمائیم.
سیستم برق کشی ساختمان و هر سازه را می توان در بخش سیستم امنیتی، شبکه، مخابرات، اطفاء حریق، آنتن مرکزی، قسمت تابلو برق، بخش روشنایی، بخش مصرفی، بخش صنعتی تقسیم نمود. هر کدام از این موارد نیازمند سیم و کابل مخصوص خود بوده، که با توجه به نوع مصرف و میزان آن سایز و مشخصات فنی را انتخاب می نمائیم.
سیستم امنیتی
سیستم امنیتی در هر سازه نقش بسیار مهم و خطیری را ایفا می نماید. لذا در این بخش از بهترین متریال و قطعات اولیه ایمن استفاده نمود تا بازدهی لازم را به ما عرضه نماید. در این بخش نیز از سیم و کابل مربوط به خود تحت عنوان سیم شبکه و امنیت نام برده که در ادامه به آن اشاراه خواهیم کرد.
سیتم امنیتی در عموم سازه ها شامل انواع تجهیزات تصویر برداری و موارد دزدگیر می باشد. در بخش تصویر یا همان دوربین مداربسته، از کابل مفتولی شیلد و فویلدار استفاده می نمائیم. برخی از این کابلها RG59 و RG45 نیز نام دارد که مغزی استاندارد آنها از جنس مس با سطح مقطع 1 میلیمتر نیز می باشد.
- کابل تصویر و دوربین مداربسته بطور کلی شامل مواردی همچون:
- کابل RG59 مغز مس با شیلد مس؛
- کابل RG59 مغز مس با شیلد آلومینیوم؛
- کابل RG59 مغز آلومینیوم با شیلد آلومینیوم؛
- کابل RG45 با مس و بدون مس با شیلد مسی و یا آلومینیومی؛
تمامی موارد فوق در دو نمونه فویل دار و غیر فویلدار تقسیم می شوند!
سیستم شبکه
در دنیای امروز، یک شبکه با عملکرد خوب جنبه مهم زندگی روزمره است. برای ایجاد یک شبکه پایدار و کارآمد، استفاده از نوع مناسب سیم و کابل ضروری است. این مقاله به این موضوع می پردازد که سیم ها و کابل های شبکه چیست، انواع آنها و چرا برای عملکرد یک شبکه بسیار مهم هستند.
تعریف سیم و کابل شبکه
سیمها و کابلهای شبکه، رسانه فیزیکی هستند که دستگاههای مختلف را در یک شبکه مانند رایانهها، چاپگرها، مودمها و روترها به هم متصل میکنند. آنها مسئول انتقال داده ها، صداها و سیگنال های ویدئویی از یک دستگاه به دستگاه دیگر هستند. کیفیت این سیگنال ها ارتباط مستقیمی با کیفیت سیم ها و کابل های مورد استفاده در شبکه دارد.
انواع سیم و کابل شبکه
سیم های مسی: سیم های مسی رایج ترین نوع سیم های شبکه هستند و به طور گسترده ای برای انتقال داده و صدا استفاده می شوند. آنها در اشکال و اندازه های مختلف، از جمله جفت تابیده و کابل کواکسیال وجود دارند و سرعت و قابلیت اطمینان بالایی را ارائه می دهند.
کابل های فیبر نوری: کابل های فیبر نوری از الیاف شیشه یا پلاستیک ساخته شده اند و برای انتقال اطلاعات در فواصل طولانی استفاده می شوند. آنها برای انتقال داده با سرعت بالا ایده آل هستند و مصونیت آنها در برابر تداخل آنها را به گزینه ای محبوب برای مراکز داده و سایر برنامه های کاربردی مهم تبدیل می کند.
کابل های شبکه بی سیم: کابل های شبکه بی سیم جایگزین محبوبی برای شبکه های سیمی سنتی هستند، زیرا به دستگاه ها اجازه می دهند بدون نیاز به کابل های فیزیکی به شبکه متصل شوند. آنها از امواج رادیویی برای انتقال داده ها استفاده می کنند که آنها را برای دستگاه های تلفن همراه، لپ تاپ ها و سایر دستگاه های قابل حمل ایده آل می کند.
کابل های اینترنت: کابل های اینترنت برای اتصال دستگاه ها به یک شبکه محلی (LAN) استفاده می شود. آنها در سرعت ها و انواع مختلفی از جمله رده 5 (گربه 5)، رده 6 (گربه 6) و رده 7 (گربه 7) عرضه می شوند.
چرا سیمها و کابلهای شبکه حیاتی هستند؟
انتقال داده ها: سیم ها و کابل های شبکه وظیفه انتقال داده ها از یک دستگاه به دستگاه دیگر را بر عهده دارند و کیفیت و سرعت آنها برای عملکرد کارآمد شبکه حیاتی است.
قابلیت اطمینان: سیمها و کابلهای شبکه که از کیفیت بالایی برخوردار هستند، پایداری و قابلیت اطمینان بیشتری را ارائه میکنند و خطر از دست دادن سیگنال، تداخل و سایر مسائلی را که میتوانند بر عملکرد شبکه تأثیر بگذارند، کاهش میدهند.
سرعت: سرعت یک شبکه به کیفیت سیم و کابل مورد استفاده بستگی دارد. هرچه سرعت شبکه بیشتر باشد، سیگنالهای داده، صدا و ویدئو را میتوان با کارایی بیشتری منتقل کرد.
در نتیجه، سیمها و کابلهای شبکه نقش مهمی در عملکرد یک شبکه دارند. آنها وظیفه انتقال سیگنال های داده، صوتی و تصویری را بر عهده دارند و کیفیت این سیگنال ها ارتباط مستقیمی با کیفیت سیم ها و کابل های مورد استفاده دارد. چه سیم های مسی، چه کابل های فیبر نوری، چه کابل های شبکه بی سیم یا کابل های اترنت، انتخاب نوع و کیفیت مناسب سیم ها و کابل های شبکه برای عملکرد خوب شبکه ضروری است.
سیستم مخابرات
سیستم مخابرات در برق کشی ساختمان مسکونی امری حیاتی و اساسی است که به شکل یک شبکه ارتباطی درون ساختمان عمل میکند. این سیستم امکان ارتباط میان ساکنان ساختمان و ارتباط با دیگر سرویسها را فراهم میآورد. با توجه به تکنولوژیهای پیشرفته امروزی، سیستم مخابراتی مسکونی باید به صورت کامل و مطمئن طراحی و اجرا گردد تا نیازهای ارتباطی ساکنان را به خوبی برطرف نماید.
اجزاء سیستم مخابرات در ساختمان مسکونی:
- تلفن ثابت
- اینترنت
- تلویزیون ماهواره ای یا کابلی
- زنگ هشدار
اهمیت سیستم مخابرات در ساختمان های مسکونی:
- امنیت: سیستم مخابرات به اطلاعرسانی سریعتر و دقیقتر در مواقع اضطراری کمک میکند و امنیت ساکنان را تضمین میکند.
- ارتباط جمعی: این سیستمها به ساکنان امکان برقراری ارتباط با یکدیگر و دیگران را میدهند و ارتباط اجتماعی را تقویت میکنند.
- رفاه و راحتی: امکان دسترسی به اینترنت، تلویزیون و خدمات ارتباطی دیگر، زندگی ساکنان را راحتتر و بهتر میکند.
- ارزش افزوده به ساختمان: نصب یک سیستم مخابرات کامل و پیشرفته، ارزش ملک را نیز افزایش میدهد.
انواع سیم و کابل مخابرات:
سیم و کابل در سیم کشی برق ساختمان از اجزای اساسی و حیاتی در سیستمهای مخابراتی هستند. این اجزاء، اطلاعات و ارتباطات را از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل میکنند و نقش بسیار مهمی در ایجاد شبکههای ارتباطی ایفا میکنند.
1. کابلهای مسی (UTP):
کابلهای مسی یا همان Unshielded Twisted Pair، یکی از معمولترین انواع سیمهای مخابراتی هستند. این کابلها از چندین زوج سیم مسی تشکیل شدهاند که به هم پیچیده شدهاند. این پیچش باعث کاهش تداخل و نویز در انتقال دادهها میشود. کابلهای مسی معمولاً در شبکههای اینترنت استفاده میشوند و از نوع UTP Cat5e، Cat6 و Cat6a برای ارتقاء سرعت و کیفیت ارتباطات استفاده میشود.
2. کابلهای فیبرنوری:
کابلهای فیبرنوری از الیاف نوری ساخته شدهاند که اطلاعات به صورت نوری از طریق آنها انتقال مییابد. این نوع کابل به دلیل پهنای باند بالا و مقاومت در برابر اختلالات الکترومغناطیسی، برای ارتباطات بلندمدت و با سرعت بالا بسیار مناسب است. کابلهای فیبرنوری به دو نوع تکمدی و چندمدی تقسیم میشوند و در شبکههای ارتباطات عمدهای مانند شبکههای اینترنت بینالمللی (ISP) و شبکههای ارتباطات شهری (MAN) به کار میروند.
3. کابلهای کواکسیال:
کابلهای کواکسیال یا همان Coaxial، شامل یک هسته مسی و لایهای از عایق و پوشش فویلی هستند که به همراه یک پوشش محافظ فلزی تشکیل شدهاند. این نوع کابلها برای انتقال امواج رادیویی و ارتباطات ماهوارهای مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین، برای انتقال سیگنالهای تلویزیونی و اینترنت کابلی برق کشی ساختمان بکار می روند.
4. کابلهای تلفنی:
کابل های تلفنی از جمله پرکاربردترین انواع کابل مخابراتی در تجهیزات برق ساختمان هستند که برای ارتباطات تلفنی استفاده می شوند. این کابلها معمولاً دارای چندین زوج سیم مسی هستند که به صورت پیچش دار توأم با یکدیگر قرار گرفته اند. با پیشرفت تکنولوژی، کابل های تلفنی نیز به شکل و استانداردهای مختلفی ساخته می شوند.
سیستم اطفاء حریق
هدف اصلی این سیستم، پیشگیری از گسترش حریق، کاهش خسارتها و حفاظت از افراد و مال در صورت وقوع آتشسوزی است.
نقش و اهمیت سیستم اطفاء حریق:
سیستم اطفاء حریق به عنوان یک سیستم حیاتی، در صورت وقوع حریق از گسترش آن جلوگیری میکند و زندگی و اموال افراد را نجات میدهد. این سیستم به صورت خودکار یا دستی میتواند آتش را خاموش کند یا در صورت نیاز به اعلام آتشسوزی و اجازه فرار افراد کمک کند. در ساختمانهای بزرگ، اطفاء حریق همچنین میتواند به عنوان ابزاری برای مدیریت و کنترل آتشسوزیهای بزرگتر مورد استفاده قرار بگیرد.
اجزاء سیستم اطفاء حریق:
- دتکتورها: این نمونه از تجهیزات برق ساختمان به تشخیص حریق و اعلام آن به سیستم اطفاء حریق میپردازند. دتکتورها میتوانند از نوع حرارتی، دودی، گازهای سمی و … باشند.
- اعلامکنندهها: این نوع از تجهیزات برق ساختمان با تشخیص حریق در برق کشی ساختمان به صورت صوتی یا تصویری افراد را از وقوع حریق مطلع میکنند و به آنها اجازه فرار از ساختمان را میدهند.
- سیستم اطفاء اتوماتیک: این سیستم با تشخیص حریق، خودکار آتشنشانی را آغاز میکند. از جمله نمونههای این سیستمها میتوان به اسپرینکلرها، سیستمهای هالون، کپسولهای شیمیایی و … اشاره کرد.
انواع سیستم اطفاء حریق:
- سیستم اسپرینکلر: این سیستم شامل تجهیزات برق ساختمان همچون شیرهای خودکار مجهز به اسپرینکلرها است که به صورت اتوماتیک با تشخیص حرارت یا دود، آب یا مواد خاموشکننده دیگر را منتشر میکند.
- سیستم هالون: این سیستم از گازهای خاصی مانند گاز هالون استفاده میکند که با خنککردن و کاهش دمای محیط، آتشسوزی را خاموش میکند.
- کپسول شیمیایی: این کپسولها شامل مواد شیمیایی خاصی هستند که با تماس با حرارت، به صورت خودکار آتشنشانی را آغاز میکنند.
سیم و کابل مخصوص سیستم اطفاء حریق:
برای اطفاء حریق و کنترل گسترش آن در برق کشی ساختمان و سیم کشی ساختمان ، انتخاب و استفاده از سیم و کابل ایمن و مطابق با استانداردهای معتبر بسیار اهمیت دارد. در اینجا به برخی از انواع سیم و کابلهای مخصوص سیستم اطفاء حریق پرداخته میشود.
-
کابل آتش نشانی: این نوع تجهیزات برق ساختمان به عنوان اجزاء اصلی در سیستم اطفاء حریق استفاده میشوند. این کابل از مواد مقاوم در برابر حرارت بالا و شعلههای آتش ساخته میشوند. انتخاب کابلهای آتشنشانی با توجه به نوع و ابعاد حریق مورد نظر و نوع مادهی محافظتی مورد استفاده است.
-
کابل فیبر نوری: این نوع از تجهیزات برق ساختمان در سیستم اطفاء حریق مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع کابلها از الیاف نوری تشکیل شدهاند و برای انتقال اطلاعات به صورت نوری استفاده میشوند. این کابلها دارای پهنای باند بالا و مقاومت در برابر تداخلات الکترومغناطیسی هستند که به طور معمول در سیستم اطفاء حریق با آژیرها و دتکتورها به کار میروند.
-
کابل نیروی مخصوص: کابلهای نیروی مخصوص در سیستم اطفاء حریق جهت برق کشی ساختمان برای انتقال بارهای بالا و قدرت بالا استفاده میشوند. این کابلها معمولاً از مواد مقاوم در برابر حرارت و شعلههای آتش ساخته میشوند و دارای عایقهای محافظ هستند تا در شرایط حریق نیروها را به درستی منتقل کنند.
توجه به استانداردها: در انتخاب و استفاده از سیم و کابلها برای سیستم اطفاء حریق جهت سیم کشی ساختمان ، توجه به استانداردهای معتبر ایمنی اداره برق توانیر مهم است. استفاده از سیم و کابل غیر مطابق با استانداردها میتواند ایمنی و عملکرد سیستم اطفاء حریق را تضمین نکند و به خطر افراد و مالها بیاندازد. بنابراین، توصیه میشود که در انتخاب کابلها به نوع سیستم اطفاء حریق و نیازهای ایمنی خاص ساختمان توجه کنید و از کابلهای مطابق با استانداردهای معتبر استفاده کنید.